Welke kwaliteit schuim kiezen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Geplaatst op 28-04-2017
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Er zijn zo ontzettend veel verschillende kwaliteiten schuim dat het bijna onmogelijk wordt om voor een leek de juiste kwaliteit schuimrubber te kiezen. Het allerduurste schuim is ook lang niet altijd het beste.  Het hoogste soortelijk gewicht is niet altijd het hardst. Dus wat is voor u de beste keuze.

Kwaliteiten schuimrubber

Schuimrubber kun je in verschillende hardheden kopen. Van hard tot zacht en alles er tussen in.  Om het dan nog lastiger te maken ook nog eens in verschillende kwaliteiten zoals polyether, koudschuim, pantera, buitenschuim of traagschuim. Wilt u stevig zitten maar toch comfortabel kies dan voor een stevige kwaliteit HR schuim.

Wat betekent SG of HR

Elke kwaliteit schuimrubber krijgt een SG cijfer mee.  Koudschuim is hierop een uitzondering en krijgt een HR codering voor het cijfer wat staat voor high resilience. Met de cijfers wordt het gewicht van het schuim per m3 aangeduid.

Koudschuim HR 43 betekent dan dat een blok van 1 x 1 x 1 meter een gewicht heeft van 43 kilo. Maar als je dat vergelijkt met een Polyether met een SG van 50 is toch het koudschuim met een HR van 43 beter van kwaliteit.

Hoe komt het dat HR koudschuim toch beter is dan polyether

De reden hiervoor is dat HR schuim een onregelmatige celstructuur heeft en daardoor een betere veerkracht t.o.v. polyether. Polyether begint met een hoge densiteit (veerkracht) en verliest deze veerkracht naarmate het gebruikt wordt. Vooral polyether met een laag SG zal al gauw futloos zijn en kuilvorming krijgen wat we vaak ook bij goedkope matrassen zien. De densiteit van HR schuim blijft over een veel langere periode stabiel waardoor het een veel beter zitcomfort blijft houden.

Schuimrubber wordt zachter door gebruik

Het schuimrubber wordt vooral in de eerste drie maanden zachter door gebruik. Het kan tot circa 10% aan densiteit verliezen. Dit komt door het gebruik maar ook door warmte. Na de eerste drie maanden zal het schuim zijn werkelijke zitcomfort laten voelen. HR schuim zal dan verder stabiel blijven en polyether zal verder in densiteit blijven afnemen.

Hoe dik moet een vulling zijn

De dikte van een vulling is modelgebonden. Wanneer u een bank op maat laat maken door ons. Kiezen wij afhankelijk van de gekozen ondervering en het gewicht van de gebruikers voor een minimale dikte van 12 cm. U wilt tenslotte comfortabel zitten zonder de ondervering of de romp te voelen. Er moet dus voldoende tegendruk zijn. Een eetkamerstoel heeft vaak een hele dunne vulling. Zou je bijvoorbeeld kiezen voor een vulling van drie cm dik dan moet u zeker geen polyether nemen maar een goede kwaliteit HR schuim of Pantera.

Waarom zou u de allerbeste kwaliteit schuim in uw bank willen

Het allerbeste schuim zoals Pantera is niet altijd het allerbeste schuim om in uw kussens te kiezen.  Pantera zit net even iets stugger dan koudschuim wat ik persoonlijk een minder lekker zitcomfort vind geven dan koudschuim. Maar het gaat wel heel lang mee. Waarschijnlijk veel langer dan de stoffering van uw bank. Waardoor de keuze voor Pantera eigenlijk niet in verhouding is met de te verwachten levensduur van de bekleding van de bank.

Geschreven door
MeubelVisie

17 antwoorden op “Welke kwaliteit schuim kiezen”

  1. Eindelijk een site met goed advies…ik wil de zitting van een wat oudere maar erg fijne RH burostoel opnieuw van schuim voorzien, de zitting is 50cm diep en 49 cm breed. Als ik ga voor Biovera 4 cm, kan ik dan die maten aanhouden of moet ik iets groter nemen?

  2. Bij het opnieuw stofferen van Gispen eetkamer-stoelen (licht voorgevormde zitting en rugleuning van hout) willen we het schuim vervangen van de zitting en en de rugleuning. Welk type schuim en welke dikte zou u ons dan aanbevelen? Bvd

  3. Beste, ik wil een vintage Klöber bureaustoel stofferen uit de 80-er jaren. De zitting is voorgevormd, dus er komt volgens uw advies geen Dacron omheen. Mijn vraag is hoe dik het HR-schuim voor de zitting en de rug zou moeten zijn? Toen ik het oude eraf sloopte was het bij
    – de zitting aan de randen nog zo’n 2,5 cm en in het midden 1 cm
    – bij de rug, waarvan het schuim nog flexibel was 2 a 2,5 cm dik
    – Welk advies heeft u voor de density van het schuim en de rug?

    1. Presskern wordt ook wel veel gebruikt. Ik zou dan 3 cm dk nemen voor de zitting en toch een laagje dacron eromheen doen.
      Voor de rug zou ik een hr schuim sg 43 van 2 cm doen en dan ook een laagje dacron.

  4. Ik heb 4 jaren 60 teakhout stoelen . De zittingen wil ik zelf opnieuw stofferen. Welke schuimsoort zou u mij adviseren. Het zou 3 cm dik moeten zijn.
    Hoor het graag.
    Vast dank en groet

  5. Ik zou graag een eigen fitness bankje maken met vulling/bekleding. Welk materiaal en welke dikte zou ik daarvoor kiezen?

  6. Ik heb een Ahrend 220 bureaustoel waarvan het schuim van het zitvlak niet voldoende steun meer geeft. Het schuim is 4-5 cm dik. Als ik dit schuim zelf zou vervangen waarvoor moet ik dan kiezen en moet ik dan ook een speciale toplaag erbij hebben?

    1. U heeft dan een Dacron toplaag nodig hiermee wordt de zitting mooier en voller maar is de bekleding ook minder onderhevig aan slijtage. Beste vulling is de biovers en dan 5 cm dik met een 200 gram dacron. Maakt het allemaal wat voller. Schuim op de plaat lijmen met polyetherlijm en dan met een ander plaatje en lijmklem vast klemmen en stofferen. Zit er een vorm in het bestaande schuim of onderplaat dan geen dacron gebruiken en de stof direct vast lijmen op het schuim.

      1. “biovers” is dat een schuimsoort? Als ik op die term op uw website zoek, wordt er niets gevonden. Misschien kunt u dat toelichten. De rest is me duidelijk, waarvoor dank

  7. Beste,

    ik zoek het juiste materiaal voor mijn bureaustoel. Ik had op de markt schuim gekocht en hiermee icm een gelkussen mijn eigen zitkussen gemaakt. Echter blijkt na enkele maanden dat het schuim plat is en mijn kont weer pijn begint te doen omdat ik veel zit. Zouden jullie mij kunnen adviseren welk schuim of welke schuimcombinatie ik zou kunnen gebruiken? Ik zit er aan te denken het schuim minimaal 15cm dik te maken, zodat het ook na een jaar nog goed voelt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    Alkmaar 072 2020144
    Almere 036 2030559
    Amsterdam 020 2181797
    Apeldoorn 055 2048233
    Arnhem 026 2030654
    Breda 076 2050811
    Emmen 052 4729005
    Den Bosch 073 5997325
    Den Haag 070 2170591
    Den Helder 0223 726827
    Dordrecht 078 2040166
    Eindhoven 040 2130032
    Groningen 050 2050204
    Leeuwarden 058 2030398
    Maastricht 043 2050001
    Middelburg 0118 726189
    Oldenzaal 074 2469361
    Rotterdam 010 3027631
    Utrecht 030 2081114
    Venlo 077 2050597