Onderhoud, herstel en hergebruik

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Geplaatst op 14-12-2022
Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Tja, duurzaamheid. Dat is nogal een mode woord, en veel bedrijven gaan er mee aan de haal. Ze zeggen hartstikke duurzaam te zijn, zelfs oliemaatschappijen doen er aan mee. Ik laat het aan jou over om daar over te oordelen.

Maar ik wil toch ook enorm benadrukken dat als je duurzaam echt serieus neemt, je heel anders naar onze samenleving kijkt. Dan zie je wat er nodig is, en wat je er zelf aan kan doen. En daar dragen wij van Meubelvisie al jaren van harte ons steentje aan bij.

Inhoudsopgave

Duurzaam

We zien het in ontwerp en meubeldesign. In trends en wat ‘hip’ is; duurzaamheid is in! “Voor 2022 voorspel ik dat op verantwoorde wijze vervaardigde producten in elk huis belangrijk zullen worden”, zegt een gerenommeerde journalist uit New York bijvoorbeeld in een magazine dat ik toevallig las aan het begin van dit jaar. “Van bouwmaterialen tot meubels, consumenten zijn op zoek naar meer innovatieve producten die vanaf het begin zijn ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd’, gaat hij verder. En ik kan het alleen maar toejuichen, deze trend. “In 2022 gaan we een golf van kleurrijke en gewaagde duurzame materialen en producten zien, die ons zullen dwingen om opnieuw te bedenken wat duurzaam design is, en kan zijn.” Helemaal top wat mij betreft!

Slaapkamer

En dat zie je dus echt wel terug, bijvoorbeeld in de slaapkamer; duurzaamheid is een belangrijk punt van zorg in het hele huis en beïnvloedt onze keuzes voor schoonmaakproducten, verf, en meer. Aldus een recent onderzoek onder 10.000 Nederlanders. Maar omdat we, laten we eerlijk zijn, een behoorlijk deel van de dag in bed doorbrengen, is het gebruik van natuurlijke, milieuvriendelijke materialen natuurlijk ook belangrijk in de slaapkamer. In het onderzoek zei 87% van de respondenten dat duurzaamheid een belangrijke overweging is bij aankopen voor hun slaapkamer. Voor degenen onder de 30 jaar is dat percentage gestegen tot 96%.

Afgedankt

Waarom beging ik nou over duurzaam en groen, en klimaat en dat soort dingen? Omdat wij bij Meubelvisie geloven in een mooiere, groenere, schonere wereld. In een samenleving waarin niet alles direct weggegooid wordt, als het even niet doet wat het moet doen. Weet je nog van vroeger? Een gaatje in je sokken werd gestopt, een fiets werd gerepareerd, en speelgoed ging je hele jeugd mee. En nu? Alles moet het direct doen, en als het kapot is gaat het op de grote hoop. Speelgoed? Als je kinderen er een jaar mee kunnen spelen is het al pure winst. En helaas zien we dat ook maar al te vaak bij meubelen gebeuren. Ook die worden veel te snel afgedankt, en er kan zo veel gedaan worden aan beschadigingen of defecten aan je stoel of bank!

Stiknaad

Neem nou een stiknaad die los zit. Zo’n losse naad bij een bank of stoel kan de uitstraling van je meubel behoorlijk verpesten. Dus tijd voor een nieuwe bank? Echt niet! Het probleem kan door een vakman verholpen worden, of je kunt het zelf doen. Als je tenminste handig bent. En daar wringt toch wel de schoen, want makkelijk is het niet! De reparatie van een stiknaad vereist wel enige vaardigheden. Er zijn veel manieren om een stiknaad vast te zetten en het is vaak ook nog een pijnlijke klus.

Hulp inroepen

Er zijn twee speciale kromme naalden nodig om de reparatie uit te voeren. Het is daarbij de bedoeling dat je dezelfde gaatjes waar de oorspronkelijke draad heeft gezeten, gaat gebruiken om daar een nieuwe draad door te rijgen. Maak dus geen extra gaatjes gemaakt in het leer of de stof! De naalden worden aan weerskanten aan de bovenkant aan beide kanten ingestoken en gaan vervolgens aan dezelfde kant onder de stoffering naar het volgende gaatje naar boven. Maar let op; een losse stiknaad die niet goed wordt gerepareerd, kan er voor zorgen dat de stiknaad niet meer onzichtbaar kan worden hersteld. Ga dus niet eerst met bijvoorbeeld lijm in de weer, want dan wordt het moeilijker voor de vakman om tot een mooi onzichtbaar resultaat te komen. En bij elke twijfel, niet gaan rommelen, maar hulp inroepen!

Reparatie

En als je ons dan te hulp roept, dan kan dat in de meeste gevallen bij jou thuis. Scheelt weer in de transportkosten, toch? Maar ja, soms kan een reparatie echt niet met de hand worden uitgevoerd, als er een midden-naad open staat bijvoorbeeld, of als er ook een trekstrook is losgekomen. Dan moet het meubel toch echt naar de werkplaats vervoerd worden. Wees er dus snel bij, zodat de reparatie nog thuis kan plaatsvinden. Ga niet zelf aan de slag, tenzij je echt weet wat je doet. Maar het allerbelangrijkste; koop niet gelijk een nieuwe stoel of bank, want er kan vaak wat aan gedaan worden, aan zo’n losse stiknaad.

Spot-repair

Een ander probleem; een scheur in de bank en natuurlijk heeft niemand het gedaan. Niet getreurd, niet boos worden, want met een speciale ‘spotrepair’ techniek kunnen wij van Meubelvisie die scheur gewoon voor je herstellen. We bevestigen dan aan de onderkant van de stof een verstevigingsdoek en dan vullen we het gaatje op met een flexibel blijvende pasta, waarin we de ontbrekende stof terug lijmen met nieuwe vezels. Een klein gaatje kan op deze manier bijna onzichtbaar worden gemaakt. En goed nieuws; in de meeste gevallen betaalt de inboedelverzekering de kosten.

Deel Stoffering

Maar ook andere beschadigingen aan de stof van je stoel of bank kunnen we te lijf gaan. Bijvoorbeeld het repareren van een brandgaatje in uw bank. Is de schade te groot voor een onopvallende reparatie, dan kunnen we ook een deel-stoffering uitvoeren. Is er meer aan de hand dan alleen een klein brandgaatje, dan kunnen we de beschadigde stof vervangen, mits de stof nog aangeleverd kan worden via uw winkelier natuurlijk.

Achterkant

Mocht het niet meer mogelijk zijn om de stof via je winkelier te bestellen, dan is het nog niet klaar! Want je kunt ook een keuze maken uit de vele stoffen die wij op voorraad hebben. Dan kijken we samen wat de beste oplossing voor het probleem is. Maar voordat we dat gaan proberen is er nog een mogelijke oplossing. Want we kunnen ook nog kijken of de stof van de achterkant van je bank gebruikt kan worden. Die gebruiken wij dan om de beschadigde stof te vervangen, zodat jij geen enkel verschil meer opmerkt. Aan de achterkant stikken we vervolgens een nieuw stuk stof. Omdat de bank veelal met de achterkant tegen de muur staat, heb jij er verder geen ergernis meer aan.

Pootje

Nog een voorbeeld van eenvoudig herstel. Persoonlijk is het een van mijn favoriete manieren om een bank op te knappen; het vervangen van de poten van de bank. Want door bijvoorbeeld houten in plaats van metalen pootjes te monteren, of door iets hogere pootjes te gebruiken, krijgt een bank al een heel ander gezicht. Het bijwerken van je bank met kleine details zorgt voor persoonlijkheid, net als het toevoegen van een sierkussen of deken – en het duurt niet lang en hoeft ook niet veel te kosten. Dus denk eens aan nieuwe pootjes voor je bank, als ze er niet mooi meer uitzien of je de bank een iets ander uiterlijk wil geven.

Onze Visie

Ik ga het even samenvatten; onze visie op meubelen. Onze Meubelvisie. Laten we beginnen met het onderhoud. Dat moet je vooral niet steeds blijven uitstellen. Je kunt denken, dat doe ik wel als het nodig is, maar onze visie is dat onderhoud altijd nodig is. Dat onderhoud je meubelen nou juist langer laat meegaan. Kijk maar eens bij onze onderhoudsmiddelen; daar vindt je allemaal producten die we natuurlijk eerst zelf hebben getest, maar die vooral goed zijn voor je meubelen, of ze nou van hout, textiel, leer of zelfs steen zijn.

Reinigen

Maar ja, je kunt nog zo goed je meubelen onderhouden, er kan natuurlijk wat gebeuren. Een glas wijn dat omgaat, een hond die vies op de bank springt of 2 spelende kinderen, met klei aan hun handen. Je kunt het niet zo gek bedenken, of wij hebben het al wel eens gezien. En we kunnen je helpen met een enorm assortiment aan tips en producten om je meubelen weer schoon te krijgen, kijk maar eens bij de reinigingsmiddelen.

Repareren

En dan is er nog de laatste mogelijkheid; je meubel gaat ook echt kapot. Een scheur in de stof, een pootje dat afbreekt, denk maar aan de voorbeelden die ik al eerder gaf. Ook dan kunnen we je helpen. Onze specialisten staan voor je klaar om te helpen met tips hoe je zelf reparaties kunt uitvoeren, maar natuurlijk doen wij dat ook graag voor jou. Moet er iets gerepareerd worden, neem contact met ons op, dan kunnen we in overleg bepalen wat de beste volgende stappen zijn.

Hergebruik

Maar als je meubel of matras dan echt afgedankt wordt, dan hanteren we bij Meubelvisie de regel ‘ruim je rommel op’. Sterker nog, we proberen al ons afval opnieuw te gebruiken. Daarom mogen we onszelf al enige jaren een ‘afvalneutraal’ bedrijf noemen, en daar zijn we enorm trots op. Het betekent dat we nagenoeg geen afval creëren. Hoe meer bedrijven dit doen, des te beter voor het milieu. Maar hoe doet Meubelvisie dat dan? Ik zal het je uitleggen. Bij Meubelvisie hebben we verschillende afvalstromen. Zo zijn er restanten van leer, stoffen, schuim, verpakkingsmateriaal en natuurlijk huishoudvuil. Dat laatste is slechts 1% van onze ‘rommel’, terwijl het schuim voor 83% van ons afval zorgt. En we proberen dus al die rommel te hergebruiken.

Knuffelbeesten

Zo gaat het leer naar bedrijven en hobbyisten, die er bijvoorbeeld riemen, portemonnees en sierkussens van maken. Hetzelfde geldt voor de stofrestanten; hiervan maken we bijvoorbeeld sierkussens of het gaat ook naar hobbyisten om er prachtige nieuwe producten van te maken. Dan het verpakkingsmateriaal dat wij binnen krijgen, dat wordt bijna volledig hergebruikt door onze webwinkels. Ook het vulmateriaal in verpakkingsdozen bestaat meestal uit materiaal wat uit onze papierversnipperaar komt. Het grootste probleem bij ons zijn de restanten schuim. Bij het snijden en zagen van nieuwe kussenvullingen blijven er vaak kleine restanten over die we niet meer kunnen gebruiken. Dit schuim wordt vermalen in grote schuimmolens, en dat zijn dan ideale vlokken om als losse vulling in kussens te worden gebruikt, of stopmateriaal voor knuffelbeesten.

Recyclen

Maar je kunt zelf natuurlijk ook van alles doen, we kunnen ons eigen gedrag natuurlijk ook gewoon veranderen. Niet meer vliegen, of in ieder geval vluchten enorm beperken. De trein brengt ons ook prima op veel plekken in Europa. Minder of geen vlees meer eten. Zonnepanelen op het dak. Allemaal zaken die we zelf in de hand hebben. En natuurlijk iets waar we ook eenvoudig verschil mee kunnen maken; recyclen. Recyclen is de meest eenvoudige manier om er voor te zorgen dat we minder produceren, en dus minder energie verbruiken. En dat recyclen hoeft zich echt niet te beperken tot plastic en oud papier.

Onze planeet

Ook met de spullen in je eigen huis kunt je verschil maken. Een nieuw servies op het oog? Je oude servies kan iemand anders nog heel blij maken. Net als bijvoorbeeld je bank of je stoel. Want ook daarmee kan je andere mensen blij maken, en er tegelijkertijd voor zorgen dat er minder geproduceerd wordt. En wist je dat er bedrijven zijn die je daarbij kunnen helpen? Door bijvoorbeeld je bank op te halen. Veel beter dan bij het minste of geringste weer iets nieuws aan te schaffen. Dus; denk aan onze toekomst, en die van onze nakomelingen.
Denk aan onze planeet. Denk aan onderhouden, herstellen, en anders recyclen!

Geschreven door
Willem de Jong

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    Alkmaar 072 2020144
    Almere 036 2030559
    Amsterdam 020 2181797
    Apeldoorn 055 2048233
    Arnhem 026 2030654
    Breda 076 2050811
    Emmen 052 4729005
    Den Bosch 073 5997325
    Den Haag 070 2170591
    Den Helder 0223 726827
    Dordrecht 078 2040166
    Eindhoven 040 2130032
    Groningen 050 2050204
    Leeuwarden 058 2030398
    Maastricht 043 2050001
    Middelburg 0118 726189
    Oldenzaal 074 2469361
    Rotterdam 010 3027631
    Utrecht 030 2081114
    Venlo 077 2050597