Meubel olie of meubel lak

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Geplaatst op 23-10-2017
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Meubel olie is een prima product om meubels te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Maar wat is meubelolie eigenlijk en waarom al die verschillen in meubelolie. De keuze tussen olie of lak is dan ook niet zo makkelijk. Net als het uitleggen van het verschil tussen deze twee mogelijkheden. In dit artikel wordt het allemaal een stuk duidelijker.

Meubel olie, ouderwets maar ook modern

Vroeger toen er nog kuilen in de weg zaten en geen bobbels, toen het ook nog heel normaal was om te roken. In die tijd maakte meubelmakers hun eigen producten om hun meubels te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hun eigen meubelolie, was en lakken en verven werden gemaakt aan de hand van geheime en eeuwenoude recepten.
Geheime recepturen die van vader op zoon over gingen. En afhankelijk van de roem van de betreffende meubelmaker. Werden sommige oliesoorten populairder dan andere oliesoorten terwijl de receptuur vaak verrassend op elkaar lijkt.

Verschillende soorten meubel olie

Al die verschillende meubelolies bestonden uit dezelfde basisproducten. Het verschil was eerder in de verhoudingen en eigen combinaties te vinden dan in de basisproducten.

Basisproducten voor meubel olie

De basisproducten voor meubelolie bestaan hoofdzakelijk uit lijnzaadolie. En wel of niet gemengd met tungo olie, zonnebloemolie, sojaolie, terpentijn of terpentine. Hieraan toegevoegd kon een meubelolie gemengd worden met verschillende hars soorten waardoor er veel verschillende meubelolie soorten ontstonden met ieder hun eigen specifieke kenmerken.

Door lijnzaadolie of tungo olie te koken. Kon je de olie ook uitstekend geschikt maken om als bescherming te dienen tegen weersinvloeden. Waardoor er oliesoorten ontstonden voor binnen of buiten gebruik.

Verschil tussen buiten en binnen gebruikte olie

Er is dus een verschil tussen olie voor buiten of binnen gebruik. Olie voor buiten bestaat vaak uit gekookte tungoolie en voor binnen gebruik wordt er voornamelijk lijnzaadolie gebruikt.

Wordt de olie niet alleen gekookt maar ook verhit tot boven de 300 graden dan noemen we dit stand olie. Wat de olie nog beter geschikt maakte om buiten te gebruiken. Zelfs boten kun je met deze olie waterdicht maken. Een uitvinding van chinese houtbewerkers overigens, die hiervoor verhitte tungo olie gebruikten.

Meubel olie diende als basis voor meubellak

Meubellak is een gevolg van de vele verschillende experimenten door de eeuwen heen met meubelolie. Het doel was altijd hetzelfde. De beste meubelolie maken die de meubels zo lang mogelijk lieten meegaan.
Omdat er ook geëxperimenteerd werd met het mengen van hars en olie. Ontstond er op een gegeven moment meubellak. Een meubellak kenmerkt zich door een harde toplaag die meubels een langdurige bescherming geven. In tegenstelling tot meubelolie wat vaker herhaald moet worden.

Het verschil tussen olie of lak

Het verschil tussen meubellak en meubelolie kan heel klein zijn maar ook heel groot. Afhankelijk van de receptuur zijn de verschillen soms heel klein.

Meubelolie gemend met bijvoorbeeld colofonium, damarhars of sandarac wordt al meubellak genoemd. Met deze ingrediënten ontstaat er een harde toplaag. De olie fungeert dan als een oplosmiddel om verschillende hars soorten aan elkaar te binden. Samen met terpentijn of terpentine ontstaat er een mooi vloeiende meubellak welke een harde toplaag aan het meubel geeft.

Een meubelolie geeft afhankelijk van de receptuur slechts een hele dunne filmlaag op het meubel. Minder hard en dik dan bij een doorsnee meubellak. Waardoor een meubelolie ook eenvoudiger is aan te brengen. Daarnaast is een meubelolie over het algemeen poreuzer dan een meubellak en minder gebruiksvriendelijk voor intensief gebruikte meubels.

Dit is dan ook het voornaamste verschil in mijn ogen. Meubel olie is poreuzer dan lak waardoor het minder gebruiksvriendelijk is. En lak geeft een hardere en dichtere toplaag. Waardoor gelakte meubels eenvoudiger zijn te onderhouden

Geschreven door
MeubelVisie

6 antwoorden op “Meubel olie of meubel lak”

  1. Dank voor de reactie!
    Dus door lijnzaadolie te verwarmen tot 60 heb je een olie die het beste in het hout trekt als je terpentine wilt vermijden.
    Hoe verwarm je de lijnolie? en gebruik je die dan warm op een tafelblad?
    Zijn deze verschillende type olies uitwisselbaar in gebruik of moet er eerst geschuurd worden voordat er een ander soort olie gebruikt wordt!

    1. Altijd even schuren geniet de voorkeur. Poriën gaan dan ook opstaan wat ook weer helpt om de olie beter op te nemen.
      Verwarmen doe je door een au bain-marie te gebruiken, meet de temperatuur en niet warmer dan 60 graden toepassen.
      Belangrijk is wel dat je gebruikte doeken niet zomaar weggooit. Maar eerst aan de lucht goed laat drogen en dan pas weggooit om broei te voorkomen.
      Tijdens het drogen kan het spontaan ontvlammen net als Tungolie dus alleen toepassen in goed geventileerde ruimtes. Ook tijdens het toepassen goed ventileren.

  2. Ik heb een vraag waar ik op Google geen antwoord op vind. Wat is het verschil tussen een meubelolie voor binnen en buiten? Ik is het zo dat je een buiten olie absoluut niet binnen mag gebruiken? En waarom is dat?

    1. Goeie vraag, het is afhankelijk van de samenstelling van de olie.
      Voor buiten wordt er vaak een lijnzaadolie gebruikt met wel of geen toevoegingen. Dit kan bijvoorbeeld iets chemisch zijn of tung olie zijn of terpentine.
      Terpentine wordt dan vaak 20/30 % toegevoegd zodat de olie dunner wordt en beter in het hout trekt. Maar het kan ook zonder terpentine door de lijnzaadolie te verwarmen tot 60 graden. Wordt het ook dunner en trekt het nog beter in het hout.

      Lijnzaadolie kan ook prima binnen gebruikt worden. In pure vorm uitstekend voor snijplanken of keukenbladen. In dat geval wil je liever geen terpentine toevoegen aan je lijnzaadolie. Dus de toevoegingen bepalen of je het dan wel of niet binnen of buiten gebruikt. Maar strikt genomen kan het zowel binnen als buiten gebruikt worden.

  3. Hallo, ik heb een eiken piëdestal en een teakhouten tafeltje, beiden onbehandeld. Ik wil deze zo milieuvriendelijk in de olie zetten. Kan ik dat met pure lijnzaadolie doen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    Alkmaar 072 2020144
    Almere 036 2030559
    Amsterdam 020 2181797
    Apeldoorn 055 2048233
    Arnhem 026 2030654
    Breda 076 2050811
    Emmen 052 4729005
    Den Bosch 073 5997325
    Den Haag 070 2170591
    Den Helder 0223 726827
    Dordrecht 078 2040166
    Eindhoven 040 2130032
    Groningen 050 2050204
    Leeuwarden 058 2030398
    Maastricht 043 2050001
    Middelburg 0118 726189
    Oldenzaal 074 2469361
    Rotterdam 010 3027631
    Utrecht 030 2081114
    Venlo 077 2050597