Kringen verwijderen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Geplaatst op 02-10-2019
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Kringen verwijderen uit een stoffen bekleding, hoe doe je dat.

Wanneer mensen hun eigen meubels gaan reinigen ontstaan er vaak kringen in de stof. Dit soort kringen noemen we waterkringen maar dat is eigenlijk een verkeerde benaming. Het is namelijk niet het water wat de kringen veroorzaakt maar opgehoopt vuil. Hieronder ga ik uitleggen waardoor dat komt want u zult waarschijnlijk zeggen. Zo vuil is mijn bank niet.

Eerst wat theorie

Laten we eerst de opbouw van een bank bekijken. De zitbak is het deel waar de kussens op gemonteerd zijn. Een zitbak wordt voorzien van een vering. In de meeste gevallen is dit een nosagveer of een singelband constructie. We noemen dit een ondervering en op deze ondervering komt een beschermingsdoek te liggen waarop de vulling van de bank komt te liggen. De vulling van de bank kan bestaan uit verschillende soorten schuim of een interieurvering. De vulling van de bank wordt afgewerkt met een tussenstoffering en in de meeste gevallen is dit een dacron laag. Dit is een dikke fiberfill laag die een mooi vol en rijk uiterlijk aan de bank geeft. Is sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een soort dekbed met veren erin wat een fluffy uiterlijk geeft. Uiteindelijk zijn we dan aangekomen bij de bekleding van de bank. In dit geval gaan we het hebben over een stoffen bekleding.

Het ontstaan van kringen

Waarom vertel ik het bovenstaande verhaal. Dat is om uit te verduidelijken wat er in uw huis allemaal gebeurt. Ondanks dat u denkt dat u bank niet vuil is. Leven er tussen de bekleding en tussenstoffering leven huisstof mijten. Dit is niet vies en eigenlijk heel normaal. Het komt voor in elk huishouden en is nagenoeg onoverkomelijk. Deze minuscule diertjes deponeren hun uitwerpselen op de tussenstoffering van uw stoffen meubels. Naast het vuil wat door de stoffering is heen gezakt en daardoor ook niet meer zichtbaar is.

Nu komen we op het punt dat er gemorst wordt met eten of drinken. Dit veroorzaakt een vlek die u wilt verwijderen. Met of zonder reinigingsmiddel gaat al wrijvend of boenend de vlek te lijf. Wat er nu gebeurt is dat het onderliggende vuil zich ophoopt en na het drogen een bruinige vieze kring laat zien. Hoe kunt u dit voorkomen is de vraag nu.

Verwijderen van kringen

Belangrijk is de bank eerst te stofzuigen met een zachte borstelmond speciaal bedoeld voor stof. Hiermee verwijderd u zoveel mogelijk los vuil. Het is niet mogelijk om alles weg te zuigen maar alk los vuildeeltje wat is verwijderd kan iedergeval geen bijdrage leveren aan een bruinige vlek.

Het geheim van de smid

Volgende stap is vooral niet concentreren op alleen de vlek. Het gehele oppervlak moet gereinigd worden en dan bedoel ik van stiknaad naar stiknaad. Veelal is wat lauw water voldoende om een vlek te verwijderen en wilt u wat professioneler werken. Vul een plantenspuit met gewone spa rood. Nevel de bekleding in van stiknaad tot stiknaad maar maak het vooral niet zeiknat. Nu gaat u met een witte handdoek deppen. Niet wrijven want dan hoopt u het vuil op. Alleen deppen en dit proces herhaalt u tot er geen vuil meer afkomt. Is de vlek verdwenen, proficiat. Zo niet, gaat we door met de volgende stap. De volgende stap bestaat uit het in gebruik nemen van een reinigingsmiddel.

Wat is het beste reinigingsmiddel

Er bestaan vele soorten materialen waar meubelbekleding van wordt gemaakt en er bestaan zo mogelijk nog meer producten die vlekken kunnen veroorzaken. Dus er is geen eenvoudig antwoord te geven op welk reinigingsmiddel u moet gebruiken. Over het algemeen kunt u volstaan met een algemeen reinigingsmiddel voor meubelstoffen maar u kunt ook een reinigingsmiddel toepassen specifiek voor de vlek. U kunt ook overwegen om direct een SOS kit aan te schaffen om elk soort vlek te kunnen verwijderen. Mocht het zo zijn dat de eerste stappen niet voldoende zijn kunt u direct overgaan naar de volgende stap met zwaar geschut. Belangrijk is iedergeval om de volgorde te hanteren die ik hierboven beschreven heb.

    Nog even in het kort:

  • Eerst stofzuigen
  • Niet de vlek drijfnat maken
  • Nooit wrijven maar altijd deppen
  • Net zo vaak herhalen tot de vlek geen kleur meer afgeeft
  • Pas in het laatste stadium een reinigingsmiddel gebruiken

Mocht het niet lukken kunt u ons altijd mailen met uw vraag en een foto van de bank.
Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor een gratis
op maat gemaakt advies.

Geschreven door
MeubelVisie

23 antwoorden op “Kringen verwijderen”

  1. Beste Meubelvisie reinigings adviseur,
    Ik heb een kopje cappuccino van de tafel gestoten, op mijn oranje Zuiver ribstof stoel. Ik heb de stoel, met schuimrubber kussen, zoveel mogelijk droog gedrukt en gedept. Daarna nog een aantal keren met vochtige handdoek gedept en laten drogen. De vlek van +/- 30 cm doorsnee is weg, maar een vochtkring is achter gebleven. Wat staat me nu het volgende te doen? Alvast bedankt!

  2. Ik hep een bakje olijfolie op me bank laten vallen precies tussen zitvlak en rugleuning
    Krijg ik nog uit me bank en hoe
    Ben radeloos
    Bvd

  3. Geachte,
    Ik heb kringen op de zitting op stoel. Ik heb het middel van vlekken verwijder raar waardoor de vlek niet meer te zien maar wel de kringen. Daarna behandeld met schoonmaak azijn zonder resultaat.
    De kringen komen overeen met foto’s op uw website. Kunt u mij advies geven voor het erger wordt?

    Alvast dank!

    1. De kringen zijn een ophoping van uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit is zichtbaar omdat u de vlek heeft weggewreven of dat de vlek heel nat is geweest.
      Beste is om even een meubelreiniger langs te laten komen die de vlek met een reinigingsmachine voor u kan verwijderen.
      Maak anders een foto van de bank en stuur die even door naar info@preety1wins.com

  4. Onze zieke dochter heeft eens in de zetel geplast. We hebben de bank toen te nat gepoetst, waardoor dat deel vlekken heeft van het opdrogen. Heb al vanalles geprobeerd, maar het wordt eerder erger dan beter. Het betreft een licht-grijze stoffen bank. Krijg je dat er ooit nog uit? Bijvoorbeeld met droogshampoo of iets dergelijks?

  5. Zojuist een verf vlek uit bank proberen te halen, met water,maar nu is de vlek er uit maar de stof is lichter geworden en het droogt op met een kring. Ook nog drooggeföhnt, maar helpt niets. Wat kan ik nog doen?

    1. Het beste is ons een foto mailen wellicht dat wij het er uit krijgen mits het niet al is uitgebeten.
      Kosten kunt u vaak declareren bij uw inboedelverzekering.

  6. De rand van mijn zetel zag wat vuil door veelvuldig aanraken. Ik heb op de plaats waar het vuil was met een speciale meubelreiniger gespoten en afgedekt…echter nu blijft er op de bank een lichte gele vlek achter (op de plaats waar het vochtig geweest is). Op de meubelreiniger stond laat geen gele vlekken achter…wel dus. Ik ben bang om het enkel erger en erger te maken en weet dus niet goed wat ik nu moet doen.

    1. Het middel zal geen vlekken achterlaten maar waarschijnlijk de onderstoffering wel. Vooral wanneer dat karton of hardboard is.
      Wanneer dit nat wordt laat het een gele vlek achter in de stof. Mail anders is een foto dan kunnen werven meekijken of er een lossing mogelijk is.

  7. Bedankt voor deze adviezen t.b.v. het verwijderen van vlekken.
    Tip: jullie bovenstaande beschrijving van ‘Kringen verwijderen’ taalkundig even nakijken.

    1. L.S.,
      Graag even mail adres zodat ik een foto van de condensvlek kan toesturen
      Bij voorbaat dank.
      Vr. Groet,
      Peter Blom

    1. Uitgebeten plekken krijg je helaas net meer weg door een reiniging. Mail anders is een foto en dan kan ik kijken of er een andere oplossing is. Vaak kun je dit soort schades claimen bij de inboedelverzekering

      1. 1 uur oud bloed is in mijn bank getrokken, de vlek werd steeds groter en heftiger door vuil en bloed van het onderliggend schuim. Nu grote lelijke vuile kring in mijn wollen bank, ik ben er helemaal naar van. Ik vrees dat ik jet te bat heb gemaakt, later met zeep en zout etc getracht te reinigen, maar het wordt steeds erger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    Alkmaar 072 2020144
    Almere 036 2030559
    Amsterdam 020 2181797
    Apeldoorn 055 2048233
    Arnhem 026 2030654
    Breda 076 2050811
    Emmen 052 4729005
    Den Bosch 073 5997325
    Den Haag 070 2170591
    Den Helder 0223 726827
    Dordrecht 078 2040166
    Eindhoven 040 2130032
    Groningen 050 2050204
    Leeuwarden 058 2030398
    Maastricht 043 2050001
    Middelburg 0118 726189
    Oldenzaal 074 2469361
    Rotterdam 010 3027631
    Utrecht 030 2081114
    Venlo 077 2050597